Antwerpen

Genderspectrum Antwerpen verdedigt de belangen van en organiseert evenementen voor alle genderdiverse personen: trans, nonbinair, genderfluïde, agender, bigender, queer, of gelijk welke genderidentiteit buiten deze labels om.

Onze voornaamste activiteit is Chit Chat Café. Dit gaat elke tweede vrijdag van de maand door in de Peperfabriek, een sociaal en inclusief cultureel centrum in Antwerpen.

Wil je voor het eerst naar Genderspectrum Antwerpen komen, maar ervaar je een drempel om de stap te zetten? Ben je geïnteresseerd om een vrijwilliger te worden? Of zit je met een andere vraag? Stuur een mailtje naar het bestuur op antwerpen@genderspectrum.be!

Data voor Chit Chat Café in 2024
  • 10 mei 2024
  • 14 juni 2024
  • 12 juli 2024
  • 9 augustus 2024 – tijdens Antwerp Pride
  • 13 september 2024
  • 11 oktober 2024
  • 8 november 2024
  • 13 december 2024
Zintuigelijke beschrijving
  • Chit Chat Café gaat door in de Peperfabriek. Dit cultureel centrum is gelegen in de Breughelstraat in de Stadsparkwijk in Antwerpen. Dit is een rustige straat met weinig doorrijdend autoverkeer. De voorgevel van het centrum is in rode baksteen, er staan fietsenstallingen buiten en een posterzuil. De ingang is een klein beetje overdekt en heeft een glazen deur met hout als omkadering. Deze afbeelding toont hoe de plek eruit ziet van buiten:
  • Wanneer Chit Chat Café doorgaat, gebruiken we vier ruimtes van de Peperfabriek voor het evenement: de bar, de tuin, en de zijkamer. De eerste deur links gaat naar de zijkamer. Er is een trap in de inkomhal en een deur links daarachter. Daarmee kom je in de bar en voorbij de bar is de tuin.
  • De bar is een grote open ruimte met staanplek vooraan en tafeltjes met stoelen en bankjes achteraan. vaak eindigen die stoelen en tafels in een grote cirkel naarmate de avond vordert. Dat wordt dan soms wel wat luidruchtig, maar meestal kun je dan even ontsnappen naar een van de andere twee waar sowieso wat minder volk is. De bar is kleurrijk ingericht en er hangen veel posters van wat er in Antwerpen te doen is. Er zijn ook posters en foto’s van sociale, activistische organisaties aan de muren. Wanneer Chit Chat Café doorgaat hangen we verschillende pride-vlaggen omhoog.
  • Als je de bar binnenkomt is de tafel links van je de eerste plek. Daar kun je een naamsticker oppplakken, een pronoun-sticker uitkiezen en je jas en spullen achterlaten aan de kapstok in de hoek achteraan. Er staan op tafel ook een aantal stickervellen met kleurrijke figuren en een doosje met fidget toys. Die mag je vrij uit de doos nemen maar wel achteraf terugbrengen.
  • In de bar kun je iets te eten of te drinken kopen – er wordt ook alcohol verkocht. Je kunt de prijslijst hier vinden. Genderspectrum voorziet snacks and snoepjes op verschillende tafels. Alles wat Genderspectrum klaarzet op tafel is vegan. (Voor de dingen op de kaart van de Peperfabriek vraag je dat best even na aan de bar.)
  • De tuin is leuk ingericht en heeft een kiezelstenen ondergrond, met metalen tuinmeubels. De tuin is afgeschermd van het lawaai van de straat, en we proberen zelf ook rustig te zijn buiten voor de buren. De tuin is niet overdekt, dus als het regent heb je pech. Vaak is de tuin de plek waar mensen gaan roken, en soms wordt er een vuurkorf aangestoken. Dat kan moeilijk zijn voor mensen met een gevoelige ademhaling. Maar vrijwel alle rokende mensen nemen afstand van je en houden rekening als je dat vraagt.
  • In de zijkamer is het rustig. De vloer is dezelfde grijze ondergrond als de foyer. In deze aparte kamer gaat de kledingruil door. De zijkamer heeft deuren die toe kunnen maar meestal niet toe zijn. Het is daar een beetje donkerder dan in de bar en dient vaak als rustige ruimte. Er zijn tafels aanwezig, maar die worden vaak vrijwel allemaal gebruikt voor de kledingruil.
  • De kledingruil is een verzameling gratis kledij waar bezoekers zelf aan kunnen doneren. Je mag er altijd iets uit zoeken voor jezelf, en dat hoef je niet te melden. Je mag daar ook gewoon door snuisteren en voelen, wat aangenaam kan zijn voor stimming. Als je een rustig gesprek zoekt of even alleen wil zijn, is dit een aangename plek.
  • Af en toe staan er ook gewoon wat groepjes mensen in de foyer of aan de voordeur te praten, maar daar is de akoestiek niet zo goed en heb je wat lawaai van de keuken of de wc’s. De voordeur valt doorgaans toe, dus lawaai van de straat heb je binnen niet.
  • De wc’s van de peperfabriek zijn genderneutraal. Er zijn drie kleinere wc’s, en een bredere wc waar je met een rolstoel binnen kan die is voorzien van een handvat. De wc’s zijn best proper maar de poets gebruikt soms sterk geurende schoonmaakproducten. Je kunt je handen wassen en drogen achteraf. Het water van de wastafel is ook drinkbaar.
  • Sinds eind 2023 is op het eerste verdiep een queer bibliotheek genaamd “Project Madrigal” geopend. De bib is op vrijdag open tussen 18u en 20u, wat samenvalt met het eerste uur van Chit Chat Café. Dit is een kleine ruimte vol boeken over queer onderwerpen of door queer auteurs, en perfect om tot rust te komen en iets te lezen.
Praktische informatie

Waar? Breughelstraat 31, 2018 Antwerpen

Wanneer? Elke tweede vrijdag van de maand van 19u00 tot middernacht.

De Peperfabriek is bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt tram 15 nemen tot de halte ‘Lange Leemstraat’, tram 7 tot de halte ‘Gounod’ of tram 4 tot de halte ‘Sint-Vincentius’. De route vanaf de tramhalte is iets langer als je tram 7 neemt.

Je kunt je eigen fiets parkeren aan de fietsnietjes buiten de Peperfabriek. Het dichtstbijzijnde Velo-punt is aan het Sint-Vincentiusziekenhuis.

Onze safer space

In onze organisatie willen we een veilige(re), vertouwde omgeving bieden voor genderdiverse personen. Die omgeving bestaat alleen als iedereen erover waakt dat de afspraken niet worden geschonden.

We vertrekken daarbij van de noden van LGBTQ+ personen en hanteren de definitie en draaiboek van Çavaria. Daarnaast proberen we zo breed als mogelijk toegankelijk te zijn voor andere doelgroepen.

De safer space kan niet aan ieders noden voldoen. Er bestaan conflicterende noden, waarin we compromissen of keuzes moeten maken. We erkennen als bestuur ook onze eigen blinde vlekken – we kunnen nooit de noden van elk kruispunt binnen onze doelgroep volledig begrijpen.

Het bestuur

Gendersprectrum Antwerpen telt vier bestuursleden:

  • Ali (die/hun)
  • Ari (zij/haar, die/hun)
  • Jesse (hij/hem, die/hun)
  • Lou (die/hun, hij/hem, zij/haar)